Samstag, 30. August 2014

Stratište kod Pančeva


March 2014
August 2014March 2014
August 2014A big part of copper of the monument on "Stratište" by Pančevo got stolen in early summer this year.
On July 31. the Serbian state decided to put it on their list of important cultural monuments.

Here 2 texts I found in an exhibition catalog and a book (only Serbocroatian).

1.
Stratište kod Pančeva
Na 6 km od grada, kod okuke prema Tamiša na putu Pančevo – Jabuka.
Autor:  Nebojša Delja (Niš, 1934), arhitekta
Po zamisli autora iz 1970. Spomenik je trebao biti asocijativna stilizacija brazde, zaorane na kosoj, zatravnjenoj površini, izlivena u gusu, da bi vremenom zarđala i dobila prirodnu patinu i boju zemlje. Nakon nekoliko izmena prvobitnog idejnog rešenja, spomenik je izveden u lošem materijalu i konačno otkriven 22. XI 1981. Sanacija spomenika vrši se ove godine.


from:
Spomenici revolucije u Vojvodini
Salon Likovne jeseni
Sombor
19.- 30. maj
Izdavač:
RO STALNA JESENJA IZLOŠBA LIKOVNA JESEN, SOMBOR
NIŠTRO „FORUM“ OOUR „IZDAVAČKA DELATNOST“ NOVI SAD

2.
Stratište kod Pančeva
Spomen - obeležavanje

Stratište kod Pančeva se nalazi pedesetak metera uz put Pančevo – Jabuka, na njegovom šestom kilometru od Pančeva, tamo gde čini okuku prema Tamišu. Naziv mesta potiče od toga što je tu (od 1941. do 1945. Godine) fašistički okupator izvršio masovna streljanja i pokapanja  žrtava. Mesto je, po oslobođenju, bilo bilo obeleženo spomen-piramidom, a posle 1960. Godine površina oko 4 hektara, koliko je Stratšte veliko, ograđena je sa namerom da se tu načini spomen-park i time mesto trajno obeleži.
Skupština AP Vojvodine proglasila je 1967. Godine to mesto jednom od četri istorijski najznačajnija podrucja iz NOB u Vojvodini.
Posle sprovedenog konkursa za idejno rešenje spomen-obeležja. Stratište kod Pančeva je obeleženo spomen-skulpturom većih dimenzija i prigodnim parternim i hortikulturnim uređenjem (amfiteatar, utilitarni objekti, zelenilo) po revidiranom projektu vajara Nebošje Delje. Spomenik je otkriven 22. Novembra 1981.
Spomenik evocira na simboličan način činjenice o tome da je na tom mestu počev od jesen 1941. Pa do 2 oktobra 1944. Godine streljano više od 10.000 ljudi, žena i dece iz svih krajeva naše zemlje, a i iz Mađarske (uglavnom Cigana i Jevreja), kao i političkih zatvorenika iz Banata.

from:
Jovan Maček
Spomenici revolucije Vojvodine
Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture Vojvodine
Novi Sad, 1987.

Keine Kommentare:

Kommentar posten